TM Grupo Inmobiliario

TM Grupo Inmobiliario
Partnerskap och jämlikhet

Partnerskap och jämlikhet

08.03.2021 |  Blog TM  | Sin categoría 

Lästid: 4 minuter

Flera av våra kvinnliga kollegor på byggarbetsplatsen, särskilt arbetsteamet som bedriver vårt Benidorm-projekt "Sunset Waves" och "Sunset Cliffs", berättar för oss om kvinnors  utmaningar inom byggbranschen, särskilt i ledande befattningar på byggarbetsplatsen.

 

08  Enligt rapporten ”Women in Construction 2020”, som utarbetats av Construction Labour Foundation, var det genomsnittliga antalet kvinnor i sektorn endast 8,2 procent.

 

Diana Paton Molina

Diana Patón
Byggledare 

 

Berätta om din erfarenhet

Jag är 38 år gammal och har studerat en kandidatexamen i byggnads- och anläggningsarbeten, som jag kompletterade med en masterexamen i förnybar energi.  När jag avslutade mina studier började jag arbeta med olika projekt, inte bara i Spanien utan även i länder som Afghanistan, Libanon och Sydafrika och jag är fortfarande verksam i dessa dagar. Främst som platschef och sedan 2018 som chef för stora bostadsbyggnader på TM.

 

När du började arbeta på byggarbetsplatsen, hade du då fördomar om kvinnors situation inom denna sektor?

Inte direkt. Jag var ju bara 20 år när jag började som platschef och satte igång med stor entusiasm och utan fördomar. Sedan stöter du på hinder och stenar på vägen, både på grund av att du är kvinna och på grund av din ställning. Varje arbete är en utmaning, men med gott självförtroende får du i allmänhet respekt och förtroende från dina kollegor och arbetsteam. Personligen känner jag mig uppskattad samt lyckligt lottad över att ha en bra arbetsmiljö.

 

Har du märkt någon utveckling när det gäller kvinnors arbetsställning på byggplatserna sedan du startade för en tid sedan och fram till nu?

Ja, verkligen. Det finns fler kvinnor, inte bara inom den medicinska ledningen utan även inom andra specialiserade yrken, även om vägen fortfarande är lång. Jag minns att jag var den enda kvinnan bland 1 000 personer som tog examen i Castilla la Mancha när jag tog mitt kranförarkörkort. Före krisen fanns det fler kvinnliga elektriker och murare, men i och med krisen har kvinnornas närvaro i branscherna minskat mycket.

 

Vad skulle du säga till kvinnor som liksom du vill arbeta som byggledare? Hur skulle du uppmuntra kvinnor att vara närvarande på byggarbetsplatsen?

Det viktiga för varje tjänst är inte att vara en man eller kvinna, utan att ha mod, utbildning, uthållighet och vilja att arbeta och lära sig. Jag började med stort motivation och känner fortfarande passion för mitt arbete. Jag skulle säga till dem att trots alla hinder är det ett givande och stimulerande arbete. Särskilt när du ser hur ett projekt växer och tar form tack vare ditt eget bidrag. Att studera och analysera ett projekt med alla dess komplexa aspekter, att vara samordnad med arbetsteamet … De ansvariga är viktiga för ett korrekt genomförande som kräver god samordningsförmåga av arbete och personal.

 

Cristina Bravo
Tekniker för förebyggande av olyckor på arbetsplatsen

 

Berätta lite om dig själv

Jag är 32 år gammal, jag studerade ingenjörsvetenskap inom offentlig sektor. Därefter tog jag en masterexamen i förebyggande av arbetsrisker och arbetar för närvarande som  ansvarig för arbetslivsrisker på byggarbetsplatserna på TM  i Benidorm.

 

Varför bestämde du dig för att bli tekniker för förebyggande av olyckor?

Jag har alltid varit intresserad av allt som har med byggnation att göra, det är något som jag har upplevt hemma sedan jag var mycket ung eftersom min far arbetade i branschen. Något som fångade min uppmärksamhet och fick mig att välja förebyggande åtgärder på arbetsplatsen var att se att det inom de flesta industrisektorer fanns ett starkt fokus på säkerhet och innovation. Däremot fanns stort utvecklingspotential av dessa aspekter just inom byggbranschen, särskilt när det gäller arbetstagarskydd.  Och utvecklingspotentialen finns kvar

 

Var det lätt att hitta ett jobb?

Sanningen är ja. Innan jag avslutade min magisterexamen praktiserade jag på ett av de största byggföretagen i Alicante. Jag har alltid haft förmågan att sammankoppla olika jobb. Så jag anser i så mån att min väg varit lyckosam.

 

Berätta lite om hur det är att arbeta som kvinna i en mansdominerad miljö. Vilka utmaningar har du ställts inför?

I början finns misstro från arbetarnas sida, särskilt när det gäller att ta emot instruktioner från en kvinna. Till en början kan det vara lite svårt med personlig kontakt. Med tiden ger vardagslivet dig möjlighet att bevisa din förmåga och du vinner till slut allas respekt. Utmaningen är konstant, eftersom du arbetar med olika människor vid varje nytt projekt och du måste bevisa att du gör ett bra jobb.

 

Rosana Garcia
Webbplatsadministratör

 

Berätta om dig själv

Jag är 50 år gammal, har en examen i företagsekonomi och arbetar som webbplatsadministratör sedan över 10 år.

 

Har du under åren märkt några skillnader i hur du har blivit behandlad som kvinna?

Ja, särskilt i början. Det var lite svårt, jag minns att jag arbetade med en förman och en platschef som inte var särskilt lyhörda. De gjorde det inte lätt för mig, eftersom jag var kvinna. Men efter en tid upptäckte de min  yrkesmässiga kompetens och då blev det en helt annan behandling. Man måste övervinna olika mentala barriärer. I vilket fall som helst kan man  konstatera en avgörande förändrad inställning. Det kan fortfarande förekomma viss misstro, men det är ovanligt. I mitt fall har jag turen att arbeta i en god arbetsanda med bra samordning mellan kollegor.

 

Tror du att det finns branschspecifika stereotyper?

Det är möjligt, i alla fall på de specialinriktade arbetsplatser. Kvinnors ledningsroll inom administrationen är mer allmänt accepterad. Det finns fler och fler kvinnliga webbplatsadministratörer och kvinnor på tekniska kontor och i ledningsfunktioner. Men vägen är fortfarande lång.

 

← Avkastning

Dela

Liknande artiklar

TM Grupo Inmobiliario.