TM Grupo Inmobiliario

TM Grupo Inmobiliario
Hur du maximerar naturligt ljus i ditt hem

Hur du maximerar naturligt ljus i ditt hem

02.11.2023 |  Blog TM  | Livsstil 

Lästid: 2 minuter

Att få ut det mesta av det naturliga ljuset i hemmet är mycket viktigt för hälsan både för dig och din familj. Dessutom drar du ner på elkostnaderna. Vi tar en titt på hur du kan utnyttja solljuset i ditt hem med dessa tips.

Varför naturligt ljus är viktigt i hemmet

Vem gillar inte att ha mycket naturligt ljus hemma? Dagsljus ger liv och värme till hemmets alla rum. Solens strålar som tar sig in i ditt hem gör att du både kan spara på elräkningen och njuta av solljuset i bostaden. Men vad finns det för fördelar?

  • Reglerar den biologiska klockan.
  • Förbättrar sömnen.
  • Ökar produktiviteten.
  • Förbättrar välbefinnandet.
  • Minskar ögontrötthet, stress och ångest.
  • Gör att inomhusväxter växter snabbare.
  • Höjer fastighetsvärdet.
  • Förstorar utrymmen.

Måla huset i ljusa färger

Visste du att ljusa färger såsom vit, grå, beige, ljusgul och pastell gör att bostaden känns större? Ljusa toner hjälper alltså till att skapa en upplevelse av ett rymligare hem. Även taket ger intrycket av att ditt hem är större om det är vitt eller ljust. När det kommer till golvet gör ljusa färger att det känns som att bostaden har öppen planlösning. Kort sagt överför ljusa färger dagsljus bättre till husets interiör och du slipper använda artificiellt ljus.

Textiltyper

Även om ditt hem har bra insläpp av naturligt ljus är det viktigt att kontrollera det med gardiner eller persienner på fönstren. Använd ljusa tyger som släpper igenom solljus, även om det inte är direkt, så att det kan komma in utan att du förlorar det naturliga ljuset i bostaden. Ljusa tyger fyller hemmet med ljus och du får dessutom mer avskildhet i varje rum. Har du funderat på vilket tyg du ska använda?

Storleken på fönstren

Fönster är grundläggande för att naturligt ljus ska kunna ta sig in i hemmet. Till exempel får du mer ljusinsläpp från höga fönster. Om du däremot har små fönster så kommer inte tillräckligt med ljus in i hemmet för att du ska kunna njuta av solljusets värme. Om du har skjutdörrar till trädgården eller terrassen är det bra om de är gjorda av glas för att släppa in solljuset. Annars kan du välja ljusa trätoner för dessa dörrar.

Placering av möbler

Det är viktigt att placera möbler och annan inredning på ett smart sätt för att låta naturligt ljus komma in i hemmet.  Beroende på hur du möblerar och inreder får du mer plats i hemmet och dessutom kommer mer solstrålar in och lyser upp bostaden naturligt. Vi rekommenderar att undvika att placera möbler, inredning och växter på ett sätt som blockerar insläppet av solljus. Kan du redan föreställa dig hur ditt hem kommer se ut med väl genomtänkt möblering?

Speglar

Det kanske inte verkar som det, men speglar är ett av de fundamentala komplementen som ger en känsla av mer utrymme i hemmet. De hjälper till att sprida naturligt ljus tack vare reflektionen. Du kommer verkligen märka av känslan av mer utrymme i rummen med speglar. En stor oval spegel, en samling små speglar eller en rektangulär spegel … välj din stil för att sprida naturligt ljus i ditt hem! Dessutom kan du titta dig i spegeln och se hur din outfit ser ut eller helt enkelt betrakta dig själv.

← Avkastning

Dela

TM Grupo Inmobiliario.